Yoga og massage med børnene

Massage og yoga i Sødal Børnehus har givet mere rummelige børn

I Sødal Børnehus fik personalet en idé, der skulle vise sig at blive en kæmpe succes. Det startede med – i børnegrupperne – at give hinanden fodbad og fodmassage.

”Massagen påvirker følesansen, som har afgørende betydning for børnenes udvikling, deres motorik og deres relationer til hinanden. Ligeså påvirker det børnenes trivsel, samt styrker deres trivsel og selvtillid. Derfor var det vigtigt for os at give børnene denne oplevelse,” fortæller Pia Allermann, der er pædagog i Rødding-afdelingen, og som har været tovholder på projektet.

Det viste sig hurtigt, at fodbad og –massagen var populær blandt børnene, og der var tit kø ved aktiviteten. Det viste sig også tydeligt, at børnene igennem denne aktivitet blev mere afslappede og rolige og fik større kropsbevidsthed. Dette fik Pia og resten af personalet til at tænke idéen videre. De kontaktede derfor ressourcepædagog Ulla Jensen for at høre, om hun ville komme ud og dele sin viden med dem. Det ville hun heldigvis gerne.

”For børnene skulle det være en leg og en mulighed for udvikling, mens vi voksne gerne ville have en større praktisk viden om og erfaring med massage og yoga til børn,” forklarer Pia Allermann.

Kontakten til Ulla resulterede i et fælles oplæg for personalet i både Rødding og Løvel samt et opfølgende besøg af Ulla i de to institutioner. Ved disse besøg blev der prøvet kræfter med massage og yoga på egen krop, og det var en rigtig god oplevelse for både voksne og børn, fortæller Pia Allermann:

”Både pædagogerne og børnene var top-motiverede og engagerede fra starten, og det gav en rigtig god stemning, som både gjorde det sjovt og lærerigt.”

Først var der et hurtigt oplæg fra Ulla omkring yoga og massage, og bagefter gik børnene sammen to og to, hvor de skulle skiftes til at give hinanden massage enten med hænderne, med pensler eller med bolde.

Færre konflikter

I første omgang var det en gruppe på i alt 30 børn i 4-års-alderen, der var med i projektet, men Ullas besøg i Sødal Børnehus har været en kæmpe gevinst for både personale og børn i alle aldre. Nu er yoga og massage blevet en helt naturlig del af hverdagen, og hver dag, inden der bliver spist mad, giver børnene sig selv massage, mens de sidder ved bordet. Det kan for eksempel være at klappe sig selv på lårene eller køre hånden rundt på maven for at mærke sulten. I den forbindelse er mindfulness-musik også blevet en del af de daglige rutiner i børnehusene. Alt dette har gjort noget ved børnene.

”Vi oplever, at børnene kan lege med nogle andre end de gjorde før, og der er ikke mange konflikter. Den, man lige har masseret, er man mindre tilbøjelig til at slå eller mobbe. Alle børnene er med, fordi de er trygge ved det, vi laver, og de kommer selv med forslag til, hvad vi skal lave. Børnene er også i meget større grad blevet glade for at få knus og kram fra os,” lyder det fra Pia Allermann